15. - 17.11.2016.

3. Forum obiteljskog smještaja

Povežimo obiteljski smještaj s proizvođačima hrvatskih proizvoda

“U Hrvatskoj ima više od 80.000 domaćinstava, s više od pola milijuna kreveta, što čini više od 50% ukupnog broja kreveta. Hrvatski obiteljski smještaj ostvaruje više od trećine ukupnog broja noćenja, no što je još značajnije ovaj vid mikro poduzetništva ostvaruje prihod od gotovo dvije milijarde eura godišnje, a procjenjuje se da doprinosi 100 milijuna eura investicija godišnje, stoga je izuzetno važan za hrvatski turizam i gospodarstvo”, rekao je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher na svečanom otvorenju 3. nacionalnog Foruma obiteljskog smještaja (FOS) koji se od 15. do 17. studenoga održavao u sportskoj dvorani Višnjik u Zadru.

Dodao je kako je HGK, osluškujući potrebe turističkog sektora, još prije tri godine pokrenula ovaj nacionalni forum turističkog sektora kao mjesto okupljanja pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. A ove godine po prvi puta specijalizirani projekt “Kupujmo hrvatsko – Hrvatski proizvod za hrvatski turizam” organiziran je u sklopu FOS-a kako bi se povezali proizvođači i ponuđači obiteljskog smještaja. “HGK je odavno prepoznala taj fenomen, ali je važno da ga prepoznaju i drugi, prvenstveno kreatori turističke politike i strategije, ali i dobavljači u turizmu”, zaključuje Zaher.

“Iako je do kraja godine ostalo još mjesec i pol dana, ova turistička godina će biti upisana zlatnim slovima u povijest Zadra. U veljači je Zadar dobio titulu najbolje europske turističke destinacije za ovu godinu u konkurenciji Atene, Rima, Londona. Također, Zadar je izradio strategiju razvoja turizma u sljedećih 10 godina”, rekao je pročelnik za gospodarstvo i obrtništvo Grada Zadra Ivica Katić dodavši kako je Zadar postao iznimna turistička destinacija što se tiče i kruzing turizma te da je ostvareno više od pola milijuna prometa putnika u zadarskoj zračnoj luci, a otvoreno je i niz novih hotela i hostela te smještajnih jedinica u privatnom vlasništvu. “Ove godine će se ostvariti 455.000 dolazaka turista i 1,7 milijuna noćenja što Zadar svrstava u vrh svih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Za 26 posto ili 600 novih privatnih iznajmljivača je porastao broj ove godine. Polovina noćenja ostvarena je u obiteljskom smještaju”, kazao je Katić.
Da je obiteljski smještaj važan dio hrvatskog turizma mišljenja je i direktor TZ Grada Zadra Ante Rados koji je rekao kako se od ukupnog broja smještajnih kapaciteta 75 posto odnosi na privatni smještaj u Zadru. “Naši ljudi su se senzibilizirali po pitanju turizma kao izvora prihoda, a to turističke radnike obvezuje da im budu dobar servis kako bi oni taj svoj put što bolje razvijali”, kazao je Rados.

Pozdravljajući privatne iznajmljivače na FOS-u pomoćnik ministra turizma Robert Pende naglasio je kako je struktura smještajnih kapaciteta takva da smo orijentirani na iznajmljivanje što potvrđuje i podatak da više od 55 posto kapaciteta čini obiteljski smještaj, dok su 12 posto hoteli, a 25 posto kampovi. “Jedna od mjera Akcijskog plana razvitka turizma bilo je sufinanciranje izgradnje bazena u domaćinstvima. Tako je više od 500 bazena u privatnom smještaju do danas sufinanciralo Ministarstvo turizma. Osim toga, u tijeku su i izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, pa pozivam sve iznajmljivače u domaćinstvu da se uključe u javnu raspravu vezanu uz taj zakon”, rekao je Pende.

Govoreći o važnosti obiteljskog smještaja župan Zadarske županije i izaslanik Predsjednice RH Stipe Zrilić istaknuo je kako Zadarska županija kao tradicionalno turistička regija privlači velik broj turista upravo zbog njenog položaja u središnjem dijelu hrvatskog Jadrana, dobre prometne povezanosti, iznimno bogate kulturne i prirodne baštine te gastronomije. “Dolaskom niskotarifnih kompanija broj turista počeo je rasti. Prema anketama, oni u Hrvatskoj borave desetak dana, od čega pet dana u Zadarskoj županiji. U 10 mjeseci došlo je 1,57 milijuna turista, a 11, 4 milijuna noćenja je ostvareno u Zadarskoj županiji. Iz toga možemo vidjeti da je pojačana potreba za smještajem turista. Malo je hotelskog smještaja u županiji, pa je to otvorilo priliku za razvitak obiteljskog smještaja. U Zadarskoj županiji ukupno je registrirano 161.000 kreveta od čega 100.800 u obiteljskom smještaju”, rekao je Zrilić.

“U deset mjeseci ove godine ostvareno je ukupno 30 milijuna noćenja i 4,7 milijuna dolazaka turista. Pritom se glavnina prometa u obiteljskom smještaju ostvaruje u srpnju i kolovozu. Kapaciteti više kategorije bilježe bolju popunjenost tijekom pred i posezone dok su kapaciteti kategorije tri zvjezdice najbolje popunjeni u vrhuncu ljeta”, istaknuo je direktor HTZ-a Ratomir Ivičić dodavši kako je posao HTZ-a promocija Hrvatske.

Nakon svečanog otvorenja dodijeljeno je i posebno priznaje za projekt eVisitor Hrvatskoj turističkoj zajednici. Nagradu i priznanje direktoru HTZ-a Ratomiru Ivičiću uručili su potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher i direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić.

Forum je organizirala Zajednica obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore, dok je suorganizator i partner Hrvatska turistička zajednica. Pokrovitelji su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo turizma, Zadarska županija, Turistička zajednica Grada Zadra i regija Zadar.