12. - 13.10.2015.

2. Forum obiteljskog smještaja

Postanimo lideri u obiteljskom turizmu

“Drugi nacionalni Forum obiteljskog smještaja (FOS) ispunio je sva očekivanja. Sudjelovalo je više od tisuću ljudi iz svih krajeva Hrvatske, a izvrsna je i suradnja s resornim ministarstvom i HTZ-om”, kazao je predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri HGK Nedo Pinezić na kraju 2. nacionalnog Foruma obiteljskog smještaja održanog 12. i 13. listopada u hotelu Valamar Diamant u Poreču.

Dodao je da je Forum bio tematski zamišljen tako da se skrene pozornost na vjeru u vlastite snage pružatelja usluga u domaćinstvima i obiteljskom turizmu te na povezivanje unutar sektora, ali i s proizvođačima posebnih proizvoda i pružateljima usluga. “Otišli smo korak dalje jer želimo postati lider u regiji za ovu vrstu turizma”, kaže Pinezić naglasivši kako je struka prepoznala da je riječ o najaktivnijoj grupaciji mikropoduzetnika koja je veliki generator poslova i zapošljavanja mladih ljudi. “Ipak, s druge pak strane, još uvijek nedostaje fleksibilna zakonska regulativa koja se mora prilagoditi pružateljima usluga u turizmu, a ne oni toj zakonskoj regulativi”, smatra Pinezić.

Na Forumu je dosta polemike izazvala rasprava o tome trebaju li pružatelji usluga u turizmu nabaviti energetski certifikat za svoje apartmane, kuće za odmor, seoska domaćinstva i kampove u kojima borave turisti. O europskim direktivama i obvezi uvođenja energetskog certifikata u objekte govorila je Nada Marđetko-Škoro, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Ministarstvu graditeljstva. Dodala je kako u hrvatskom Zakonu o gradnji postoji članak koji se odnosi na obavezu uvođenju energetskog certifikata u zgrade površine veće od 50 četvornih metara pa se to odnosi i na iznajmljivače. Naime, prema Zakonu o gradnji, svi oni koji se bave iznajmljivanjem stanova ili apartmana koji se nalaze u zgradi površine veće od 50 četvornih metara ili iznajmljuju cijelu zgradu takve površine, od 1. siječnja 2016. godine moraju izraditi energetski certifikat i predočiti ga gostima.

Na FOS-u je Pinezić naglasio jedinstveni stav Zajednice obiteljskog turizma pri HGK koji glasi: “U navedenom članku 24. Zakona o gradnji nema osnove za nametanje obaveze posjedovanja energetskog certifikata za privatne stanove, apartmane, kuće za odmor, seoska domaćinstva ili kampove u kojima se pruža usluga smještaja turistima, jer je to regulirano Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti. Djelatnost pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu ne može se regulirati, odobravati, poništavati ili tumačiti niti jednim drugim zakonom nego već navedenim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti. Pružatelji usluga u domaćinstvima i obiteljskom turizmu nisu iznajmljivači iako se to kolokvijalno tako govori, jer oni ne iznajmljuju svoj stambeni prostor i za tu uslugu plaćaju porez od 12 posto. Mi moramo kategorizirati svoje objekte i poštivati Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti. S obzirom na to da gosti u našim objektima ne plaćaju sami režije za svoj boravak kao što to plaćaju najmoprimci u iznajmljenim stanovima, već to za njih čine domaćini, smatramo da ne trebamo gostima pokazivati energetski certifikat za zgradu ili stan u kojoj kratkotrajno borave. Kada nam se omoguće povoljni krediti preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak te poslovnih banaka, naravno da ćemo tada ulagati i u izradu energetskog certifikata.”

Inače, drugoga dana FOS-a, pružatelji usluga u obiteljskom turizmu upoznali su se i s novinama u Zakonu u ugostiteljskoj djelatnosti. Naime, kako je istaknula Božica Lapić, pomoćnica ministra turizma, izmjenama tog Zakona, među ostalim, omogućuje se lakši prelazak iznajmljivača u ugostitelje. Osim toga, smanjuju se novčane kazne za lakše i teže prekršaje u poslovanju, a u izradi je izmjena i dopuna Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju usluge u domaćinstvu.
Pružatelji usluga u turizmu upoznali su se s projektima Hrvatske turističke zajednice (HTZ) e-visitor, zatim novim komunikacijskim konceptom Hrvatska puna života te PPS projekta kojim se nastoji produljiti turistička sezona, a u koji je trenutno uključeno 40 destinacija.

Forum je organizirala Zajednica obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore, a podržali ga Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica. Zlatni partneri FOS-a su RBA, Zaba, Grawe, Metro i RealCroatia.

PREZENTACIJE

1. Iznajmljivači i digitalne tehnologije_EFOS

2. Iznajmljivači 2015._FINA

3. Short-Term Private Accommodation Rentals_Toposophy

4. Turistički krediti, kartično plaćanje i sufinanciranje iz EU_ZABA

5. Turistički krediti_RBA

6. Kako koristiti Google alate_Google Adriatics

7. Suradnja turističke egencije i iznajmljivača_Uniline

8. Kako odabrati portal za oglasavanje_Interligo

9. Kako postići što bolju vidljivost na Booking.com_Booking.com

10. Belong anywhere_Airbnb

11. Prezentacija_Nagrađeni Okusi Hrvatske i Obiteljski smještaj 2015

12. Novosti iz zakonodavstva za iznajmljivače_MINT

13. Porezni tretman iznajmljivača u turizmu_PU MFIN

14. Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine_HTZ

15. TIS i e-visitor_HTZ

16. Energetski certifikat za iznajmljivače_MGIPU

17. Projekt Kvarner Family_TZ Kvarnera

18. Dugi boravak – ponuda francuskom tržištu_DOMA Elutheria

19. Inovativni privatni!_Grad i TZ Mali Lošinj

20. Po destinaciji na električnom skuteru ili biciklu_Krk Moto

21. Mapa Moja Šolta_Udruga iznajmljivača otoka Šolte

22. Nacionalni program upravljanja i uređenja morskih plaža_FMTU

Prilozi

Pokrovitelji

Sponzori

Medijski pokrovitelji