01. - 01.01.1970.

1. Forum obiteljskog smještaja

“Prvi Forum obiteljskog smjetaja skup je od povijesnog značaja i okupio je više od 700 sudionika, a zanimanje za sudjelovanje bilo je i veće. Najviše je sudionika došlo s Kvarnera i iz Istre, ali i iz svih hrvatskih županija i regija. Hrvatski su iznajmljivači ovim Forumom dobili pravu podršku i na nacionalnoj razini, a koju im pružaju Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora i njezina Zajednica obiteljskog smještaja, koja je i organizator ovoga foruma”, kazala je Leila Krešić Jurić, direktorica Sektora za turizam HGK na otvorenju Foruma, održanog 15. listopada u hotelu Royal u Opatiji.

Forum je otvorio ministar turizma Darko Lorencin, naglašivši kako je segment obiteljskog smještaja izuzetno bitan i ključan za turističku promociju Hrvatske.

“Krenuli smo i s konkretnim mjerama, koje su možda još simbolične, ali pridonose razvoju ove djelatnosti. Pokrenuli smo financiranje izgradnje bazena za manje turistčke objekte s ukupno devet milijuna kuna, mjeru koju može koristiti i obiteljski smještaj, uveli smo integralne i difuzne hotele, a cilj nam je imati zadovoljnog gosta, koji se ponovo vraća u Hrvatsku,” rekao je Lorencin, dodavši kako je najpotrebnije udruživanje i povezivanje, osobito strukovno. Također, privatni smještaj važno je i integrirati u svojoj destinaciji po položaju, ali i po proizvodu i sadržaju. Ove godine obiteljski smještaj bilježi izniman rast prema prošloj godini, a cilj je stvaranje brenda obiteljskog smještaja, istaknuo je Lorencin.

Potpredsjednik HGK Ivan Škorić podsjetio je okupljene kako je upravo Hrvatska gospodarska komora pokrenula prvi nacionalni Forum obiteljskog smještaja, nakon što je još 1997. godine otvorila vrata iznajmljivačima, formiranjem strukovne skupine obiteljskog smještaja pri Županijskoj komori Rijeka, te pomogla iznajmljivačima da se organiziraju prepoznavši njihov značaj. “Značaj današnjeg skupa je izniman zbog okupljanja iznajmljivača iz cijele zemlje. No, ništa manje nije značajna i činjenica da su se ovdje okupili i mnogi drugi, koji na razne načine sudjeluju u kreiranju turističkog proizvoda, podcrtavajući važnost suradnje privatnog i javnog sektora. Partnerstvo je danas ključ uspjeha, stoga nam je cilj otvoriti konstruktivan dijalog vas iznajmljivača međusobno, ali i s institucijama, želimo čuti vaša iskustva, probleme unutar pojedinih regija, uspješna rješenja i nove ideje. Na taj način Hrvatska gospodarska komora pomaže ne samo obiteljskom smještaju, već istodobno otvara mogućnost snažnijeg plasmana domaćih proizvoda kroz domaće partnere usmjerene prema inozemnim tržištima, u cilju razvoja hrvatskog gospodarstva”, rekao je Škorić.

Sudionike skupa pozdravio je i Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije, naglašivši kako je u gradu 3100 kreveta u obiteljskom smještaju, koji se svake godine i povećava te se podiže i kvaliteta usluge. Potpredsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije, Đanino Sučić, istaknuo je kako obiteljski smještaj čini veliki broj smještajnih kapaciteta te su svjesni specifičnosti ove djelatnosti za koju su potrebna prilagođavanja.

”Obiteljski smještaj ostvaruje više od 22 milijuna noćenja, što je jedna trećina ukupnih noćenja u RH i 1,3 milijarde eura prihoda. Potrebno je razgovarati, poboljšavati uslugu te eliminirati slabosti kako bismo bili što konkurentniji i imali kvalitetan proizvod po čemu jedino možemo biti prepoznatljivi te specifičnosti pretvoriti u prednost”, rekao je direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, Ratomir Ivičić. Također, potrebno je pokrenuti i portal obiteljskog smještaja, kazao je Ivičić, napomenuvši akciju 365 Hrvatska kako bi se smanjila sezonalnost hrvatskog turizma, a u što se može uključiti i obiteljski smještaj. HTZ obiteljskom smještaju može pomoći u marketingu na inozemnom tržištu radi povećanja popunjenosti i profitabilnosti, a potrebo je koristiti i fondove te institucije koje su im na raspolaganju, rekao je Ivičić.

Predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizma HGK naglasio je pomake koji su učinjeni u zakonskoj legislativi koja je pridonijela razvoju ove djelatnosti, a također i značaj HGK, kao javnog servisa koji podupire razvoj obiteljskog smještaja. “U ovoj je djelatnosti važna privatnost, personalizirana usluga, ugađanje gostu, atraktivna lokacija, uređenost interijera objekta, ali i obiteljska atmosfera te toplina doma. Potrebno je raditi na smještaju, ali i na sadržaju, a također je važno s ponudom nastupiti prema ciljanoj grupi”, objasnio je Pinezić uz isticanje potrebe hrvatske markice kvalitete koja će biti globalno prepoznatljiva.

Za kraj, okupljenima se video snimkom obratio i predsjednik Republike Ivo Josipovic pod čijim se pokroviteljstvom i odvija Forum te naglasio kako su upravo obiteljski iznajmljivači pravi promicatelji hrvatske kulture i ambasadori Hrvatske.

Prilozi