ŽK Zadar: Strukovne skupina turističkih agencija Zadarske županije i Carinski ured Zadar dogovorili proširenje suradnje

U utorak, 19. siječnja, predstavnici Strukovne skupine turističkih agencija Zadarske županije i ŽK Zadar održali su sastanak s predstavnicima Carinskog ureda Zadar kako bi nastavili uspješno uspostavljenu suradnju, s ciljem skretanja pozornosti na problematiku neregistriranoga agencijskog poslovanja kao jednog od najistaknutijih problema s kojima se susreću tvrtke koje se bave pružanjem usluga turističkih agencija na ovom području.

Na sastanku je bilo riječi o protekloj turističkoj sezoni, a predstavnici Carinskog ureda obavijestili su prisutne o poduzetim radnjama, obavljenim nadzorima i broju podnesenih prijava protiv nelegalnih turističkih vodiča, prijevoznika i pružatelja agencijskih usluga. Kažu da je najviše prijava podneseno za neregistrirane pružatelje usluga u domaćinstvu (prije svega smještaj). 

Predstavnici turističkih agencija skrenuli su pozornost na potrebu za pojačanim nadzorom koji bi mjerodavna tijela trebala provoditi nad neregistriranim pružanjem usluga u turizmu na najkritičnijim lokacijama, budući da se stanje ni protekle sezone nije uvelike promijenilo.

Zaključno, prisutni su se složili da jedan od bitnih uzroka neregistriranog pružanja usluga u turizmu stoji i u važećem zakonodavstvu te da je potrebna komunikacija i suradnja mjerodavnih tijela s predstavnicima privatnoga turističkog sektora, kako bi zajedničkim snagama nastojali utjecati na izmjenu postojećih zakona.