Prvi povoljni krediti obiteljskim mikropoduzetnicima u turizmu

Primorsko-goranska županija (PGŽ) subvencionira kamatu na mikrokredite obiteljskom smještaju Kvarner Family.

Kada je 2008. godine Kazimir Janjić bio član Poglavarstva PGŽ-a i obnašao dužnost predsjednika Turističke zajednice Kvarnera, uz potporu tadašnjega župana Zlatka Komadine pokrenuo je prvo sustavno istraživanje značaja obiteljskog smještaja za turizam, ali i socijalni standard Županije. Zahtjevno i inovativno istraživanje provodio je tim Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, predvođen profesorom Zdenkom Cerovićem.

Rezultati su već  tada upućivali na ogroman utjecaj koji ta djelatnost ima na prihode i standard stanovništva, ali i gospodarstva PGŽ-a. U djelatnost je tada bilo uključeno 10 % ukupnog stanovništva koje je privrijedilo Županiji milijardu kuna gotovog novca. Na osobnoj imovini građana, značajan prihod ostvaruju sektori usluga, od turističkih posrednika do mjenjačnica, izletničkih agencija, teleoperatera, IT industrije, trgovine, ugostiteljstva, prometa i slično.

Tada je Skupština PGŽ-a donijela stratešku odluku  pokretanja projekta unapređenja kvalitete ponude obiteljskog smještaja, danas znanog pod nazivom Kvarner Family. Stručni tim sastavljen od predstavnika Sveučilišta, Državne uprave, Županije, Strukovne skupine obiteljskog smještaja ŽK Rijeka predvođen Zdenkom Cerovićem, osmislio je standarde osnovnog krovnog branda obiteljskog smještaja, a PGŽ je predala projekt na upravljanje Turističkoj zajednici Kvarnera i sustavu lokalnih turističkih zajednica Županije. Voditeljice su projekta tijekom proteklih nekoliko godina Marica Mogorović i Martina Pavelić, obije iz ureda TZ Kvarnera, dok provedbu projekta prati Povjerenstvo za provedbu projekta Kvarner Family pri Županiji u sastavu: Berislav Tulić, Danijela Perković, Zdenko Cerović, Kazimir Janjić, Irena Peršić Živadinov, Majda Šale i Nedjeljko Pinezić.

Na inicijativu Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, PGŽ je koncem 2015. prihvatila novi, inovativni model subvencioniranja kamata na mikrokredite poslovnih banaka namijenjenih ispunjavanju standarda kvalitete zaštitnoga znaka Kvarner Family i podbrandova Pet friendly, Bike friendly i Hike friendly. Mikrokrediti se kreću u rasponu od 20.000 do 100.000 kuna, a konačna će kamata iznositi 2 % odnosno 1 % za obiteljski smještaj u Gorskom kotaru i malim pučinskim otocima Županije.

U program kreditiranja su se, po javnom pozivu, uključile Hrvatska poštanska banka, Erste & Steiermärkische Bank i Zagrebačka banka. Subvenciju kredita odobravat će Povjerenstvo PGŽ-a. Detaljnije informacije i obrazac za prijavu mogu se pronaći na poveznici www.pgz.hr/natjecaji. Više informacija građani mogu dobiti putem elektroničke adrese martina@kvarner.hr, ili putem svoje lokalne turističke zajednice.

Ovim je projekt Kvarner Family zaokružen u svim bitnim elementima: istraživanju, educiranju, inoviranju ponude, namjenskom kreditiranju, promociji ponude i praćenju rezultata. Bez lažne skromnosti, možemo ustvrditi da je ovaj projekt konačnom primjenom financijskog poticaja trenutno najcjelovitiji i najučinkovitiji model poticanja inovativne ponude obiteljskih turističkih mikropoduzetnika u Hrvatskoj. To ne bi bilo moguće bez ustrajnoga timskog rada svih zainteresiranih strana, akademske zajednice, strukovne organizacije, PGŽ-a i sustava turističkih zajednica Kvarnera.

Obiteljski smještaj Kvarnera i službeno je potvrđen kao najkvalitetniji u Hrvatskoj na održanim Danima hrvatskog turizma na kojima je osvojio najveći broj priznanja za kvalitetu.

Ovim putem želim zahvaliti svima koji su pridonijeli uspjehu projekta Kvarner Family i podsjetiti na prerano preminulog Gerharda Lempla, pročelnika Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Županije, koji je dao veliki doprinos primjeni zacrtanih planova razvoja obiteljskog smještaja Kvarnera.

Nedo_Pinezic_425

Autor: Nedo Pinezić, član projektnog tima, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri HGK