Održana osnivačka sjednica Sekcije Zajednice obiteljskog smještaja regije Dalmacija-Dubrovnik

U utorak 24. ožujka u u dvorani Hotela Valamar Lacroma u Dubrovniku s početkom u 10 sati održana je sjednica nove sekcije Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK. Uz osam već osnovanih lokalnih tijela Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK održana je osnivačka sjednica nove, devete po redu Sekcije Zajednice obiteljskog smještaja za regiju Dalmacija-Dubrovnik (odnosno Dubrovačko-neretvansku županiju).
Nazočne je pozdravila Terezina Orlić, predsjednica ŽK Dubrovnik i Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK. Nakon uvodne prezentacije Modela organiziranja obiteljskog smještaja Hrvatske kroz HGK i sustav turističkih zajednica, te razvojni put Zajednice od prosinca 2010. kada je osnovana do danas, prešlo se na prezentiranje prijedloga 7 subregionalnih područja Dubrovačko-neretvanske županije: Dubrovnik, Konavle, pol. Pelješac, Neretva, o. Korčula, o. Mljet i o. Lastovo, a potom su se ponaosob kratko predstavili svi imenovani iznajmljivači iz redova 15 od ukupno 19 turističkih zajednica gradova i općina Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Nakon javnog glasanja za predsjednika Sekcije Zajednice obiteljskog smještaja Dubrovačko-neretvanske županije pri ŽK Dubrovnik izabran je Svebor Gluščević iz Kleka, Villa Gluščević pružatelj ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, a za zamjenicu predsjednika Nikolina Pregelj, Castellum d.o.o., Villa Gorica, Mlini, Župa Dubrovačka.  Stručna pomoć sekciji bit će djelatnica ŽK Dubrovnik Nikolina Trojić.

Sjednica je protekla u izuzetno radnom tonu. Predstavljeni su statistički podatci o broju kreveta, noćenjima i dolacima u obiteljskom smještaju po županijama obalne i kopnene Hrvatske, te na području Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika s naglaskom na velikom porastu smještajnih kapaciteta i noćenja u privatnom smještaju. Vođena je rasprava o mogućnostima kvalitetnije buduće suradnje među članicama subregionalnih područja novoosnovane Sekcije kako bi se stvorili preduvjeti za koordiniran rad i prikupljanje cjelovite mailing liste iznajmljivača, te nastavilo s dodatno potrebnim tematiziranim edukacijama iznajmljivača obiteljskog smještaja, kao i iniciranju kvalitetnije suradnje s turističkim zajednicama ondje gdje ista još uvijek izostaje ili je nedovoljno intenzivirana na obostrano zadovoljstvo. Također se raspravljalo o povezivanju iznajmljivača po klubovima proizvoda s temom specifične problematike npr. kampovi u domaćinstvu, smještaj u urbanim, gradskim prostorima, vile/ljetnikovci na ruralnom prostoru i sl.
Sjednici su, kako je već spomenuto, prisustvovali Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja HGK, Terezina Orlić, predsjednica ŽK Dubrovnik, imenovani predstavnici iznajmljivača i direktori turističkih zajednica gradova i općina DNŽ, te Lucija Curić, predstavnica Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, kao i djelatnice HGK Nikolina Trojić i Lidija Mišćin, poslovni tajnik Zajednice.

U planu je održavanje sjednice Zajednice obiteljskog smještaja HGK 9. travnja 2015. godine u Zagrebu, a tijekom travnja su planirana još dva regionalna foruma, u Zagrebu 21.04.2015. i u Osijeku 22.04.2015.  Organizatori oba foruma su osnovane sekcije Zajednice obiteljskog smještaja za regiju Grad Zagreb i sekcija Zajednice za regiju Slavonija, Baranja i Srijem.

[nggallery id=1076]