Kako poticajima za energetsku obnovu povećati energetsku učinkovitost turističkog objekta uz manje troškove

Pružateljima ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i u 2016. godini bit će dostupna bespovratna sredstva za obnovu kuća. Program energetske obnove pokrenut je 2014. godine, a planiran je za razdoblje do 2020. godine. Samo u 2015. godini je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) odobrio sufinanciranje za gotovo 10.000 kuća diljem Hrvatske, za čiju obnovu je osigurano oko 500 milijuna kuna bespovratnih poticaja.

Osnovni motiv pokretanja programa je činjenica da većina kuća u Hrvatskoj ima slabu ili nikakvu toplinsku zaštitu, što uzrokuje velike gubitke topline i visoke troškove za energente. Energetskom obnovom je potrošnju energije moguće smanjiti 30-60%, a osim toplinske zaštite i zamjene neučinkovite stolarije, sufinancira se i povećanje učinkovitosti grijanja te korištenje obnovljivih izvora energije poput peći na biomasu i solarnih kolektora.

Vlasnici objekata obiteljskog smještaja bit će i u 2016. godini u mogućnosti prijaviti se za energetsku obnovu kuća, pod uvjetom da se iznajmljuje manje od 50% bruto podne površine kuće. Osnovni uvjet za prijavu je da je više od 50% podne površine namijenjeno stanovanju te da je kuća površine do 600 m2 ili ima maksimalno 3 stambene jedinice.

Za sufinanciranje se građani mogu prijaviti direktno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), nakon što Fond objavi Javni poziv na službenim Internet stranicama www.fzoeu.hr  

Prvi korak za prijavu je na stranicama Fonda pronaći i odabrati certifikatora s područja Vaše županije koji će doći na inicijalni pregled kuće kako bi utvrdio odgovara li kuća svim odredbama programa, te ima li potrebnu dokumentaciju. Ukoliko odgovara, provodi se energetski pregled i izrađuje pripadajuće Izvješće, koje sadrži specifikaciju predloženih mjera obnove. Na temelju izvješća je potrebno zatražiti i ponudu izvođača radova, koju uz Izvješće i ostalu dokumentaciju prilažete prijavi i šaljete u Fond. Za više informacija o proceduri prijave te svim koracima programa koji će biti ponovo dostupan i otvoren kroz javni poziv u drugom dijelu 2016. godine pratite web stranice Fonda www.fzoeu.hr