HGK izlobirala ukidanje obveznoga energetskog certifikata za obiteljski smještaj

Sektor za turizam HGK pozdravlja sve napore ministra graditeljstva i prostornog uređenja Lovre Kuščevića i ministra turizma Antona Klimana, kojima je najavljeno ukidanje obveznoga energetskog certificiranja objekata pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu (soba, apartmana, kuća za odmor). Vrijednost ovog čina nije samo u ukidanju jedne silom nametnute i potpuno besmislene obveze, već je tim veća jer su mjerodavni ministri iskazali vrlo konkretno poznavanje struke i poštovanje prema turističkim djelatnicima – članovima Zajednice obiteljskog turizma pri HGK.

“Ukidanje obveze izrade certifikata pobjeda je struke i razuma te smo zahvalni ministrima na vrlo konkretnoj potpori domaćim turističkim djelatnicima koji drže više od 50 posto svih ležajeva u turističkoj ponudi. Svjesni smo da nije bilo lako donijeti takvu odluku u kratkom roku te vjerujemo da je ovakav model suradnje u kojem se želi čuti struka i argumenti jedini ispravan put izgradnje boljih uvjeta za poslovanje u turizmu”, kazala je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić dodavši da je tijekom posljednjih šest mjeseci Komora bila oslonac svima koji su tražili rješenje ovoga problema. “Upravo zahvaljujući članicama Zajednice obiteljskog turizma koje nisu odustajale od stručnog i pravno utemeljenog ishoda ove tematike, a s kojima je HGK bila u stalnom kontaktu, uspjeli smo prikupiti potrebne informacije s terena, razraditi pravno tumačenje te neprekidno obavještavati i ostale članice putem dvadesetak foruma i radionica. Drago nam je što je ovaj proces iza nas, tako da naši domaćini mogu nadalje mirno pripremati objekte za doček novih gostiju”, kaže Krešić-Jurić.

Podsjećamo da je još od ljeta prošle godine, a posebice na drugome nacionalnom Forumu obiteljskog smještaja održanom u Poreču u listopadu 2015. te kasnijem brojnim regionalnim forumima diljem zemlje, Zajednica obiteljskog turizma skretala pozornost mjerodavnim institucijama na pravne i stručne nedostatke odredbi koje su propisivale posjedovanje ovih certifikata.

“Zajednica obiteljskog turizma HGK također pozdravlja odluku ministra graditeljstva i prostornog uređenja o ukidanju sporne odredbe Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju, kojom je ugostiteljska djelatnost u vrstama smještaja apartman i kuća za odmor bila proglašena djelatnošću prometa nekretninama – iznajmljivanjem stanova”, ističe predsjednik Zajednice Nedo Pinezić.

Smatraju poželjnim sve aktivnosti koje vode smanjenju potrošnje energije i preporučuju provođenje daleko aktivnijih i konkretnijih mjera države koje će unaprijediti energetsku učinkovitost, s obzirom na smjernice iz Direktive EU i velike mogućnosti iz fondova EU, koje Hrvatska i dalje nije iskoristila u dovoljnoj mjeri. Štoviše, potrebnim se smatra produljenje rokova i otvaranje više natječaja s jasnim i prihvatljivijim kriterijima za sve pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu, ali i za šire građanstvo.

“S obzirom na to da certifikat vrijedi deset godina i polazište je za prijavu na neke od europskih ili domaćih izvora financiranja unapređenja energetske učinkovitosti, poručujemo svima onima koji su certifikat već napravili, iako nisu trebali, da prate natječaje i programe kako bi se među prvima mogli na njih prijaviti jer će upravo ti iznajmljivači imati pravo prvenstva prilikom podnošenja zahtjeva za poboljšanje energetske učinkovitosti pri Fondu za energetsku učinkovitost”, objasnio je Pinezić.

Sektor za turizam i Zajednica obiteljskog turizma pri HGK koja zastupa interese 67.000 mikropoduzetničkih domaćinstava s 200.000 članova, ostaju na raspolaganju svim tijelima javne vlasti, a osobito resornim ministarstvima za suradnju na unapređenju energetske učinkovitosti putem educiranja i informiranja članica.